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Dear Mr Hoogervorst, 

 

Re: ED /2014/3 Recognition of Deferred Tax Assets for Unrealised Losses 
 
We are pleased to respond to this exposure draft as we believe it has the merit of clarifying some areas 
of the standard which are not clearly understood and avoiding some divergence in implementation   
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Question 1—Existence of a deductible temporary difference 
 
The IASB proposes to confirm that decreases in the carrying amount of a fixed-rate debt instrument 
for which the principal is paid on maturity give rise to a deductible temporary difference if this debt 
instrument is measured at fair value and if its tax base remains at cost. This applies irrespective of 
whether the debt instrument’s holder expects to recover the carrying amount of the debt instrument 
by sale or by use, ie by holding it to maturity, or whether it is probable that the issuer will pay all the 
contractual cash flows. 
Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you 
propose? 

 
We agree that applying the current IAS 12 principles leads one to identify a temporary difference, as 

soon as the carrying amount is different from the tax base. The way the entity expects to use the asset 

should be considered only when determining the tax base and the applicable rate. 

 
 

Question 2—Recovering an asset for more than its carrying amount  
 
The IASB proposes to clarify the extent to which an entity’s estimate of future taxable profit (paragraph 
29) includes amounts from recovering assets for more than their carrying amounts. 
Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you 
propose? 

 
We welcome the overall clarification as we acknowledge that some entities may have restricted their 

future taxable profit. However we believe that the proposed paragraph may be improved by:  

 

 Incorporating the rationale developed in BC 12 which clearly specifies that determining  temporary 

differences and estimating probable future taxable profit are two separate steps  

 

 Removing the presumptions concerning the probability of recovering an asset for more than its 

carrying value. 

Even if (as also mentioned in BC 12) “the carrying amount of an item is relevant only for the first step”, 

we acknowledge that entities should nevertheless maintain consistency between the assumptions 

underlying the carrying amount and the future “recoverable amount”.  We believe that this is why the 

IASB has specified at the end of the paragraph 29A that “recovery of an asset for more than its carrying 

amount is unlikely to be probable, if for example, it was recently impaired”. It has even added in BC 15 

that it is also improbable for assets measured at fair value.  However, we believe that the standard 

should remain principle based and the IASB should avoid any unnecessary presumptions. In any case, 

we do not agree with these assertions. Actually, we believe that an asset measured at its fair value 

may subsequently be recovered for more than its carrying amount (a debt instrument at fair value is 

one of a good example of this). We also believe that the Board should not refer to the notion of “an 

asset that was recently impaired” as it may cover different economic realities according to different 

standards (systematic future impairment on trade receivables will not reflect the same economic 

reality as impairment of an intangible asset for example). 

 

 Reestablishing symmetry with liabilities by stating that they can also be settled for a value different 

from (less than) their carrying amount. 
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Question 3—Probable future taxable profit against which deductible temporary differences are 
assessed for utilisation 
The IASB proposes to clarify that an entity’s estimate of future taxable profit (paragraph 29) excludes 
tax deductions resulting from the reversal of deductible temporary differences. 
Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you 
propose? 
 

While we agree with this welcome clarification, we believe that the Board should perhaps go further 

by clarifying the meaning of “probable future taxable profit” as the way the definition in paragraph 5 

is used may be misleading and source of confusion. Actually, the future taxable profit against which 

deductible temporary differences are assessed (C.f. paragraph 29 (a) (i) ) is not merely the expected 

tax result upon which income taxes are effectively payable and which appears in the tax return. 

Therefore, we recommend the addition of a definition in paragraph 5, which could be “Adjusted 

taxable profit (tax loss) is the taxable profit (tax loss) that excludes tax effects resulting from the 

reversal of existing temporary differences”. This new term may then be used instead of “future taxable 

profit” when required in the Standard for the recognition of deferred tax assets. 

In the same way, the Board should also clarify the meaning of “tax deductions” which are not always 

the deductions that can be found on the tax return but the deductions that reconcile the IFRS income 

with taxable income.  

 
 

Question 4—Combined versus separate assessment 
The IASB proposes to clarify that an entity assesses whether to recognise the tax effect of a deductible 
temporary difference as a deferred tax asset in combination with other deferred tax assets. If tax law 
restricts the utilisation of tax losses so that an entity can only deduct tax losses against income of a 
specified type or specified types (eg if it can deduct capital losses only against capital gains), the entity 
must still assess a deferred tax asset in combination with other deferred tax assets, but only with 
deferred tax assets of the appropriate type. 
 
Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you 
propose? 
 

 
We welcome and agree with this clarification.  
 

Question 5—Transition 
The IASB proposes to require limited retrospective application of the proposed amendments for 
entities already applying IFRS. This is so that restatements of the opening retained earnings or other 
components of equity of the earliest comparative period presented should be allowed but not be 
required. Full retrospective application would be required for first-time adopters of IFRS. 
Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you 
propose? 
 

 
We are not sure that we understand the relief proposed for the opening retained earnings or other 

components of equity for the earliest comparative period presented. Does this just mean that there is 

not a mandatory requirement for allocating the restated deferred tax asset between OCI and retained 

earnings? If that is the Board’s intention, it should be better explained or illustrated. 

 



 4 

Other comments 
 

 
Because the Board has wished to provide a very exhaustive example, it concludes with the allocation 

step. However, we believe that the only thing to do here is to refer to the overall principle developed 

in paragraph 63 without concluding on the appropriate method in this specific case. Actually, allocation 

was not the issue that the Board had to address and the tentative conclusion has not been discussed. 

The conclusion proposed in IE 43 might suggest that entities should systematically use a pro rata 

method without exercising their judgment for maybe a more appropriate allocation. It would be 

helpful, therefore to also refer to the last phrase of paragraph 63 in this case, i.e “or other method that 

achieves a more appropriate allocation in the circumstances”. 

 

 

 

 


