
  

 
 

 
 
 

 
IASB 
30 Cannon Street  
London EC4M 6XH 
UK 
 
Paris, January 16, 2008 

 

Re: ED “Discontinued operations” 

We welcome the opportunity to comment on the IASB exposure draft presenting 
“Discontinued operations”. 

We believe aligning the definition of discontinued operations on the definition of 
operating segments is a valuable improvement. Aligning the definition of discontinued 
operations on a well defined notion is likely to bring greater consistency in IFRS 5 
implementation. 

We however strongly disagree with the Board’s decision to require detailed information 
on the impact of disposals of “components”. We believe it would result in costly and 
useless disclosures. 

We provide more detailed comments in the appendix, in response to the invitation for 
comments.  

Should you wish any supplementary comment or explanation, please do not hesitate to 
contact us. 
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Appendix to our letter on IASB ED “Discontinued Operations”. 
Answers to the specific questions raised in the invitation for comments. 

Question 1— Definition of discontinued operations  

(a) Do you agree with the proposed definition? Why or why not? If not, what definition 
would you propose and why?  

We agree with the proposed definition. We believe it remains consistent with the 
former definition, while eliminating possible divergences in the interpretation of what 
should qualify as discontinued operations. 

(b) If an entity is not required to apply IFRS 8, is it feasible for the entity to determine 
whether the component of an entity meets the definition of an operating segment? 
Why or why not? If not, what definition would you propose for an entity which is 
not required to apply IFRS 8?  

An entity that is not required to apply IFRS 8 is nonetheless likely to monitor its 
operations on the basis of an internal reporting. As the definition of a segment in 
IFRS 8 refers to the entity’s internal reporting, we do not foresee any difficulty in the 
application of IFRS 5 as amended. 

Question 2— Amounts presented for discontinued operations.  

Do you agree that the amounts presented for discontinued operations should be 
based on the amounts presented in the statement of comprehensive income? Why or 
why not? If not, what amounts should be presented, and why?  

Yes, we do agree with that requirement. We believe that the requirement is necessary 
to ensure the internal consistency of the income statement, and therefore the 
relevance and the understandability of the amounts reported as continued and 
discontinued operations. 

Amounts reported as discontinued operations are revenues and expenses that are 
reported in profit or loss. We therefore think that the requirements would be clearer if 
the standard referred to either the income statement section of the statement of 
comprehensive income or of the separate income statement. 

Question 3— Disclosures for all components of an entity that have been 
disposed of or are classified as held for sale. 

(a) Do you agree with the proposed disclosure requirements? Why or why not? If not, 
what changes would you propose, and why? 

The proposals include two changes with which we totally disagree: 

- we disagree that revenues and expenses should be analysed by nature, and hence 
potentially differently from the analysis in which they are presented in the income 
statement, i.e. in a presentation by function when this is the choice of presentation 
made by the entity (changes to par 33 (b) (i)); 
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- we disagree strongly with how former paragraphs 33 (c) and (d) would be 
subsumed in paragraphs 41A (c) and (d). The proposed change constitutes a 
major change in the disclosure requirements for “components”, likely to increase 
significantly the burden on preparers. We understand from BC 7-9 that the 
supplementary disclosures would be the price to pay to reach a compromise in 
convergence with the FASB. We remain supporters of convergence efforts insofar 
as they lead to adopting high quality requirements. We believe this is not the case 
in the present circumstances because; 

o the “component” notion although present in IFRS 5 has never been an active 
notion in IFRS. It would be open to interpretations, determining whether cash 
generating units should be considered in aggregate;  

o disclosures related to discontinued operations are meant to explain in greater 
detail the impact of discontinued operations as presented in the primary 
statements; if the information in aggregate is not worthwhile in the primary 
financial statements, details of the same information cannot be helpful in 
disclosures; 

o Discontinued operations data are helpful to users when isolating significant 
changes in the conduct of operations; the disposal of a cash generating unit is 
likely to be a non-event, because part of a plan of adjusting how to implement 
the entity’s strategy without changing it in substance; as a result the 
supplementary information is likely not to be considered by users; 

o presentation of discontinued operations data require comparative pro forma 
information unlikely to be available at the “component” level; the required 
disclosures would therefore be quite burdensome and costly.  

In conclusion, we think that the amendments should be limited to the change in 
the definition of discontinued operations.  

(b) Do you agree with the disclosure exemptions for businesses that meet the 
criteria to be classified as held for sale on acquisition? Why or why not? If not, 
what changes would you propose, and why? 

We fully agree with the disclosure exemptions carried forward from the existing 
IFRS 5.  

Question 4— Transition 

Are the transitional provisions appropriate? Why or why not? If not, 
what do you propose and why?  

We do not think that the transitional provisions are appropriate. We believe that 
the amendments should be applied on a prospective basis for all new discontinued 
operations. 
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Notwithstanding the change in definition, discontinued operations which have 
been presented as such in a prior period still reflect activities which have been in 
the course of being disposed of, or have been effectively disposed of or 
abandoned. As a result, restating prior years reporting to potentially re-include the 
impact thereof (either on prior or current periods) in continuing activities does not 
sound helpful information. In addition, we do not believe that according to IFRS 
5 at present the disposal of an operating segment would have failed to be 
presented as discontinued operations. 

We therefore believe that retrospective application of the proposed amendments 
would not be beneficial to users.  

 

 

 


