
  

 
 
 

 
 
 
 
 
 
IASB 
30 Cannon Street  
London EC4M 6XH 
UK 
 
Paris, July 8, 2010 

 

Re: Fair Value Option for Financial Liabilities 

 

We welcome the opportunity to comment on the IASB exposure draft dealing 
with Fair Value option for Financial Liabilities (the ED). We do, however, regret 
that the Board has not published a comprehensive set of proposals for the 
measurement of financial liabilities. 

We are content that the IASB is examining the question of the change of credit 
risk in the variation of the fair value of financial liabilities.  We agree that the 
profit for the period should not be affected by changes in own-credit risk, on the 
grounds that this does not provide any information which allows users to forecast 
future cash flows except in extremely rare circumstances Nevertheless, we would 
prefer an approach consisting of the freezing of the initial credit risk with no 
recognition of subsequent changes in this element which is never, or, at most, 
very rarely, realised.   

We think that the amendments proposed in the ED are of the nature of an 
improvement aimed at a specific problem in current IAS 39 rather than a part of 
the IFRS 9 project. It would be helpful to some entities if the Board were to 
introduce a specific improvement to IAS 39 quickly and enable entities to use it. 



In addition to these principal comments, answers to the detailed questions 
contained in the invitation for comment are provided in the appendix. 

Should you require any supplementary comments or explanation, please do not 
hesitate to contact us. 
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Appendix to our letter on IASB Exposure Draft on Fair Value 
Option for Financial Liabilities 

Question 1 

Do you agree that for all liabilities designated under the fair value option, 
changes in the credit risk of the liability should not affect profit or loss? 
If you disagree, why? 

We are very much in favour of the principle that the profit or loss of issuers of finance 
debt who measure that debt at fair value through profit or loss should not be affected by 
changes in own-credit risk. In our view, because the gains or losses generated by the own 
credit-risk element are realised extremely rarely, accounting for these changes in profit or 
loss does not provide the user of the financial statements with useful information which 
is predictive of future cash flows. 

In our experience, finance debt issued by entities are intended to be kept outstanding in 
accordance with the contractual dates of payment in order to allow the entity to provide 
for the financing needs for which the debt is issued.  Although the debt is repaid only on 
the due dates, it is sometimes managed on a fair-value basis as part of a risk-management 
strategy. The different risk factors such as, for example,  interest-rate, exchange-rate, 
share-price and commodity-price risk, which make up these debt instruments – 
particularly structured debt instruments – and which can be laid off in an active market, 
are managed by entities in order to hedge themselves against the risk.  Active risk 
management of this sort often leads the entity to opt for fair-value accounting for the 
liability or, in the case of certain groups of companies, to classify the liabilities as trading 
instruments under the current definitions of IAS 39.  The own-credit risk is usually not 
hedged nor can it be laid off in a market.  The variations in this risk element will 
therefore not be realised, except perhaps in those rare instances where the debt is 
restructured.  In our experience, the buying-back of own debt is a very rare occurrence, 
as it is difficult to arrange and generates little long-term value for the entity.  

We agree, therefore, that, no finance debt intended to provide the entity with durable 
financing should give rise to the recognition of gains or losses in profit or loss as a result 
of variations in own credit-risk.   

Question 2 

Or alternatively, do you believe that changes in the credit risk of the 
liability should not affect profit or loss, unless such treatment would create 
a mismatch in profit or loss (in which case, the entire fair value change 
would be required to be presented in profit or loss)? Why? 

We are aware of some confusion about potential mismatches for insurance companies 
because fair values of contracts could be linked with fair value of underlying financial 
assets (for such called unit-linked contacts or for all others asset and liability matching in 
absence of unit linkage).  



We understand is not the Board’s intention to reflect in OCI change in fair value of such 
liabilities due to change in underlying asset’s credit risk. It should be précised in the 
forthcoming standard. 

It may also exist some situations where fair value of assets includes an element that 
reflects the entity’s own credit risk. In this case we agree with the pragmatic Board’s 
proposals. 

Question 3 

 Do you agree that the portion of the fair value change that is attributable 
to changes in the credit risk of the liability should be presented in other 
comprehensive income? If not, why? 

We agree that the portion of the fair value change that is attributable to changes in 
own-credit risk should not affect profit or loss unless the liability is held for trading 
and this component could be realised within contractual cash-flows.  This element of 
the change in fair value is, of course, caused by the proposed requirement for such 
debt to be measured at the “full” fair value rather than at a value which excludes the 
effect of changes in the liability’s credit risk.  

We think that the initial own-credit risk should be frozen rather than revalued at each 
reporting date.  No change in credit risk would be accounted for under this approach.  
We disagree with the recognition of the change in own-credit risk for the following 
reasons. 

Entities manage only those risk elements that can be realised on an active market.  
We think that only those risk elements which can realistically give rise to realisable 
cash flows should be recognised in the balance sheet as these are the only elements 
which provide pertinent information about future cash flows.  The change in fair 
value of own-credit risk is normally not realisable and thus we do not think it should 
be accounted for.  

We think that those who argue in favour of the “full” fair value of finance debt in the 
balance sheet are also generally in favour of the measurement of all financial 
instruments at fair value. This is not consistent with the mixed measurement model 
that the IASB has adopted.  We think the principal justification for the “full” fair 
value approach is based on the theory of the transfer of wealth between the owners 
and the providers of debt finance.  We do not agree with this argument because of the 
extremely small likelihood of the gain or loss being realised.  On the assumption that 
the entity is a going concern and in the context of an accounting model based upon 
the reality of the entity’s business model, we think, that such finance debt is very 
rarely, , repurchased (and we note that this is the Board’s view, as expressed in 
paragraph BC 37.  In our view, the balance sheet should not reflect such hypothetical 
transactions, and information about the potential cost of repurchase and refinancing is 
better placed in the disclosures alongside discussion of long-term financial strategy 
and the risks the entity face from the economic environment. 

Finally, the volatility induced by the change in the credit risk of the liability, which 
constituents believe should not affect profit or loss, should not affect OCI or equity 
either, in our view.  
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Question 4 

 Do you agree that the two-step approach provides useful information to 
users of financial statements? If not, what would you propose instead and 
why? 

As discussed above, our preference is for a freezing of the initial own-credit risk.  If, 
however, the Board were to pursue the proposed revaluation of the credit risk 
element, we would prefer the “one-step” approach to the accounting for it. 

While we do not contest the usefulness of the information provided under the “two-
step” approach, we think that it would be more consistent with the overall approach 
of the ED and less confusing to the user to provide it by means of disclosure rather 
than by presentation.  It has been tentatively decided that the change in own-credit 
risk should not be recognised in profit or loss.  It seems unnecessary therefore to 
clutter up that part of the statement of comprehensive income with a figure including 
this effect and a second figure removing it.  This can only be detrimental to the user’s 
understanding of the financial statements.  

In our view, the profit or loss statement should be a coherent whole which presents in 
an ordered and helpful manner only those elements which are relevant to an 
understanding of the entity’s performance.  It should not be a proforma display of 
individual elements amongst which the user has to find his way by picking out those 
elements which might, or might not, be useful to his understanding.  

Question 5 

 Do you believe that the one-step approach is preferable to the two-step 
approach? If so why? 

As discussed in our response to Question 4, we believe the “one-step” approach 
provides the relevant information in a clear way and is therefore preferable. 

Question 6 

 Do you believe that the effects of changes in the credit risk of the liability 
should be presented in equity (rather than in other comprehensive 
income)? If so, why? 

If it is decided to recognise the change in the own-credit risk, then we believe that 
this should be recognised in other comprehensive income (OCI).    

In our opinion, the only changes that pass directly in equity should be those identified 
in current IAS 1.  We do not agree that the change in own-credit risk results in a 
transaction with the owners of the entity, particularly as it is very rare that such 
changes result in a realised gain or loss.  Furthermore, we do not understand why this 
change in valuation is different from other changes which are taken to OCI before 
being treated as changes in equity, such as gains or losses arising from foreign 
exchange translation, changes in actuarial assumptions or derivatives used for cash 
flow hedges. Providers of debt finance are not owners, and we find the argument that 
this is a transfer of wealth curious. 
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Question 7 

 Do you agree that gains or losses resulting from changes in a liability’s 
credit risk included in other comprehensive income should not be 
reclassified to profit or loss? If not, why and in what circumstances should 
be reclassified 

We are concerned by the discussion laid out in paragraphs BC 37 – 38, which implies 
that the IASB has taken a decision of principle that recycling should not be permitted 
as, in the Board’s view, gains and losses should be recognised only once.  In our 
view, however, the recognition of a gain or loss in OCI should not be assimilated to 
recognition in profit or loss, as these two parts of comprehensive income have 
fundamentally different purposes and characteristics.  We therefore once again 
encourage the Board to undertake urgently a thorough review of the notion of 
performance and the significance and role of net profit for the period, OCI and 
recycling. We fear that without such reflection there is a risk that decisions about the 
location and treatment of gains and losses can only be inconsistent between 
accounting standards. 

We think that it is very unlikely that the variations in own-credit risk will actually be 
realised for the vast majority of finance debt.  It is for this reason that we believe that 
the freezing of the initial spread is the most appropriate and pragmatic method to deal 
with own-credit risk. Nevertheless, accounting standards should be developed not 
only to deal with the most likely and common transactions but should also allow 
preparers to devise pertinent and acceptable solutions for all transactions.   

If an entity which does not opt to measure its financial debt at fair value decides to 
repurchase its outstanding finance debt, the impact of the change in own-credit risk 
since inception will go entirely to profit or loss.  In contrast, an entity which has 
opted for the fair-valuing of financial liabilities will never see the impact of such a 
repurchase in its profit or loss.  This renders the performance of the two entities 
incomparable and this seems unacceptable to us, even if it can be expected to occur 
only extremely rarely.  We therefore think that recycling of any cumulative gains or 
losses from own-credit risk should be mandatory when the related debt is repurchased 
or reimbursed before the contractual due date.  

Question 8 

 For the purposes of the proposals in this exposure draft, do you agree that 
the guidance in IFRS 7 should be used for determining the amount of 
change in fair value that is attributable to changes in a liability’s credit 
risk? If not, what would you propose instead? 

We agree that this is a pragmatic approach and is acceptable. 
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Question 9 

 Do you agree with the proposals related to early adoption? If not, what 
would you propose instead and why? How would those proposals address 
concerns about comparability? 

We understand that the Board will undertake a comprehensive review of the effective 
dates of all new and amended IFRS in preparation of the 2011 “stable platform” and 
will consult constituents on its conclusions. We reserve our judgement on the 
questions raised above pending that consultation. 

Nevertheless, we think that the amendments proposed in the ED are of the nature of 
an improvement to eliminate a specific problem in current IAS 39 and are 
independent of the completion of IFRS 9.  We think it would be opportune and 
helpful to some entities if the Board were to introduce the proposals as a specific 
amendment to IAS 39 quickly, and allow entities to take advantage of it.   

Question 10 

 Do you agree with the proposed transition requirements? If not, what 
transition approach would you propose instead and why? 

We agree with retrospective application of the proposed amendments. 

Although the eligibility conditions for the fair value option in IAS 39 have not been 
changed, the accounting for the change in own-credit risk has been relocated from 
profit and loss to OCI.  We think that entities should be permitted to re-examine the 
choices made in the past and potentially change the option made in order to avoid any 
unforeseen and detrimental consequences of the proposed amendments and improve 
comparability 

Other comments 

Development of a common principle for the recognition and measurement of 
financial instruments 

We regret that the Board has not taken the opportunity with this ED to develop a 
single model for the recognition and measurement of both financial assets and 
financial liabilities.  In our view, it is possible and desirable to arrive at a robust and 
relevant model which can be applied to both. 

However, we do not find the model currently proposed for financial assets under 
IFRS 9 – Phase 1 to be satisfactory and we think it should not yet be applied to 
financial liabilities.  In our view: 

• The restrictive and simplistic definition of the conditions to be satisfied for a 
financial instrument to qualify for measurement at amortised cost would lead to 
too many items to be measured at fair value if applied to financial liabilities 
(almost savings accounts governed by regulation, debt which interests are indexed 
on non financial variables as EBITDA; perpetual debt instruments with non 
mandatory payments of interest ……). 
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• The business model should be given more weight in the determination of the 
classification of financial instruments; 

• Bifurcation is essential not only for financial liabilities (as decided by the Board) 
but also for financial assets, for the reasons discussed in our response to the 
exposure draft on [IFRS 9- phase 1]; and 

• We reiterate our objections to the elimination of the cost exemption for financial 
assets and financial liabilities for which a reliable fair value cannot be 
determined. 
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